Mai aproape decât crezi

Dorești să schimbi lumea în care trăiești, să vizitezi locuri noi, să cunoști oameni deosebiți, cu aceeași viziune, dar cu un alt background cultural? Nu știi de unde să începi? Nu e neapărat să te aventurezi către alte continente ca să descoperi un alt stil de viață și o altă mentalitate. La doar câteva ore cu autocarul de orașul în care te afli, poți să găsești un univers cu totul diferit de cel pe care îl cunoști și poți să te afli în situații inedite, care să rămână întipărite pentru mult timp în memorie.

Acest fapt ni l-a demonstrat Rita Vlas, care a fost în această vară în Ujgorod, orașul situat la aproximativ 300 de km de Cluj-Napoca. La sfârșitul lunii iulie, Rita a luat calea spre meleagurile ucrainene, împinsă de curiozitatea de a afla, după spusele ei: „Care este cultura, educația oamenilor de acolo și, știind de războaiele de la care suferă, ce părere au ei despre aceste conflicte.”

Frica de tensiunea politică prin care trec vecinii noștri nu a oprit-o pe Rita să aplice pentru proiectul care a interesat-o în special, prin intermediul căruia urma să predea engleză studenților din Ucraina. Ceea ce nu avea să știe înainte să se așeze la pupitru era faptul că acei „tineri” aveau vârste cuprinse între 15 și 58 de ani. Ca un voluntar adevărat, care nu dorește nicidecum să stea degeaba, Rita preda engleză și unor copii în Summer Camp.

Rita a fost impresionată de cât de deschiși erau elevii ei, copiii fiind foarte drăguți cu ea de fiecare dată. Orice oră era însoțită de zâmbete și bună dispoziție, iar o surpriză plăcută a fost descoperirea generozității ucrainenilor, care aduceau cu toții la ore daruri simbolice: „O doamnă a aflat cât de mult îmi place cafeaua și a adus pungi de cafea atât pentru mine, cât și pentru toți colegii săi.” Pe de altă parte, ea a avut un mic șoc cultural, atunci când a aflat că „la treizeci de kilometri de Ujgorod, oamenii se împușcau pentru trafic de țigări și pentru teritoriu”. Însă acest fapt nu i-a provocat atâta uimire, câtă mirare i-a produs nivelul de educație al oamenilor de acolo, care lăsa de dorit față de cel din România. O adevărată plăcere pentru Rita a fost să le fie profesoară unor oameni atât de sufletiști, care se puteau bucura de lucrurile simple, de care alții nu s-ar fi bucurat la fel de mult.

În cele șase săptămâni, Rita a reușit să se împritenească cu tineri din Egipt, Turcia, Hong Kong, iar tânăra din Republica Moldova, Marina, era o adevărată salvare în orașul în care aproape nimeni nu știa nicio limbă străină decât rusa.

Ceea ce a impresionat-o cu adevărat pe Rita este diversitatea orășelului, în care poți găsi bijuterii arhitecturale păstrate din vechime, alături de obișnuitele clădiri din timpurile sovietice. O adevărată plăcere pentru ea a fost să se delecteze în fiecare joi și duminică cu muzica de la concerteledate pemalul râului Uj. Dar mai ales, Rita a fost frapată de maturitatea tinerilor din Ucraina, care, fiind obligați cu toții să meargă la război, ajung să vadă mai devreme viața cu alți ochi.

Anume contrastele, precum și locurile pe care încă nu le-a ajuns să le cunoască o provoacă pe Rita să se întoarcă peste ani în Ucraina, de acea dată cu prietenii, pentru a le arăta locurile pe care le-a vizitat dinainte și a redescoperi această țară. Faptul de care nu se îndoiește deloc este faptul că ar mai merge prin programul Global Citizen într-un oraș străin, pentru că această experiență merită cu adevărat să fie trăită de cei care vor totul de la viață.

Iar tu, dacă simți că te-ai săturat de rutina vieții de student și vrei să trăiești șase săptămâni pline de noutăți și situații inedite, nu mai sta pe gânduri și fă primul pas spre visul tău. AIESEC îți va spune cum să ajungi exact unde îți dorești să fii.

Dumitrița Scutari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *